Fåglar och glas

Orsak till kollision

Stora glasfasader men även inglasade altaner och stora fönsterrutor innebär stor kollisionsrisk för många fåglar. Orsaken kan vara antingen reflektion eller transparens. Glasytor reflekterar och kan se ut som äkta himmel, landskap eller träd. Transparenta glasytor på t ex gångbroar, balkongbalustrad eller bullerplank uppfattas inte som hinder. Risken blir större ju större och mer transparent glasytan är men med lite eftertanke kan dock många kollisionsolyckor undvikas.

Så minskar du risken

  • Dekaler: Sätt dekaler på fönstret eller rita på dem med glasfärg
    • Märken syns bäst för fåglarna när de är vitt, orange eller rött. Halvtransparenta eller frostade dekaler och tejp fungerar också. Undvik svart, blå, grön och gul – det syns sämre för fåglarna.
    • Sätt dekalerna tätt, med max 10-15 cm mellan, på hela glasytan.
    • Sätt dekalerna eller rita på utsidan av fönstret – reflektioner bryts bättre.
    • Det är en myt att rovfågelsdekaler skrämmer bort fåglar. Rovfågelsdekaler är ofta svarta vilket syns sämre för fåglarna. Siluetten uppfattas inte som hot.
  •  Mönster: Sätt upp mönster på förnstert eller rita dom med glasfärg
    • Vertikala ränder – bör vara minst 5 mm breda med max 10 cm avstånd (smalare ränder eller linjer kan fungera om avståndet är mindre, t ex 2 mm bred med 3 cm avstånd). Går att rita enligt den här videon.
    • Horisontala ränder  Bör ha ett max avstånd mellan linjerna på 5 cm för att uppfattas som hinder.
    •  Prickmönster – små prickar (minst 5 mm) ska användas i ett tätare mönster än större prickar. 
    • Mest effektiv är kontrastrika märken – ljusa framför mörk bakgrund och mörkare framför ljus bakgrund.
  • Hänganded föremål: Häng föremål utanför fönstret för att minska den speglande ytan.
  • Gardiner eller persienner: Täck fönstret så mycket som möjligt så att fåglarna uppfattar fönstret.
  • Släckta lampor: Fåglar kan lockas att flyga mot ljus så släck lampor i rum du ändå inte vistas i.
  • Snabb temporär lösning, tvålränder: Om det är många fåglar som flyger in i ett fönster och du vill ha en snabb och temporär läsning – dra några ränder med en håtd tvål på utsidan av fönstret för att minska reflektionerna
  • Fågelmatning och holkar: Sätt inte upp holkar eller ha din fågelmatning för nära ett fönster eller glasyta. När det kommer en plötslig attack (t ex en katt eller sparvhök) flyger fåglarna med plötslig flykt för att snabbt komma undan och har då mindre koll. Ha matningen på behörigt avstånd eller närmare än 1 meter då de inte hinner få upp så hög fart på det avståndet.
Reflekterande stora fönsterrutor – för fåglarna ser det ut som en öppning de kan flyga genom. Kollisionen kan vara dödlig. Foton: Debora Arlt
Här har man satt upp rovfågelsdekaler i tron att de ska skrämma fåglarna. Rovfågelsiluetter skrämmer dock inte. De kan uppfattas som hinder med resultat att fåglarna försöker flyger förbi direkt bredvid i vad som uppfattas som öppning. Foto: Debora Arlt

När en fågel har krockat med ett fönser

Om fågeln inte krockat för hårt kan den klara sig. De blir lite yra, chockade eller traumatiserade och behöver sitter still i lugn och ro för att återhämta sig. Antingen lämnar du fågeln ifred och så flyger den iväg av sig själv efter en stund. Alternativt om fågel inte kan vila ostörd eller du är orolig för att fågeln ska tas av en katt eller rovfågel så kan du placera den i en kartong inomhus en stund. Mörkret och tystnaden i kartongen gör att fågeln inte stressas och därmed återhämtar sig bättre. Släpp ut fågeln utomhus efter en timme. Om fågeln fortfarande verkar groggy – ge den lite mer tid och försök igen.


Om fågeln lägger sig ned eller efter några timmar fortfarande inte flyger iväg är den troligen skadad. Du kan då kontakta någon av Katastrofhjälp – Fåglar och Vilt eller någon annan organisation som tar hand om skadade fåglar, men ibland kan det vara bäst att låta naturen ha sin gång och låta en fågel helt enkelt bli mat åt något rovdjur. 


Läs även: