11 May, 2024

Dags för en inventering av Sveriges takhäckande fåglar 2024!

Upprop av Ulf T Carlsson

Under åren 1993 – 2023 har jag inventerat de takhäckande fåglarna på byggnader i Kristinehamns hamn vid Vänern. Där de häckande arterna har varit strandskata, skrattmås, fiskmås, gråtrut, fisktärna och silvertärna. Det är bekant att särskilt silltrut, men även havstrut är kända i detta sammanhang.

 

I samband med skrivandet av en uppsats om företeelsen i Kristinehamn fann jag att uppgifter om takhäckning var ganska så knapphändiga i såväl ornitologisk litteratur som på nätet. Det är därför enligt min mening på tiden att en inventering av förekomsten av takhäckning i hela landet görs. De regionala och lokala föreningarnas tidskrifter och hemsidor är viktiga källor för att sprida kännedom om projektet i respektive tidskrift och/eller på hemsidan.

För varje art görs en räkning eller uppskattning av antalet par på lokalen i fråga. Om räkning av antalet bon ej är möjlig räknas antalet varnande fåglar. Av intresse är även vilken slags byggnad det rör sig om samt typ av tak såsom snedtak eller platt tak och takbeklädnad. Uppgifter om förekomsten av mossa eller annat som kan utgöra ett fäste för bona rapporteras också. Kännedom om när en art etablerade sig som takhäckare på en lokal är av stort värde. I rapporteringsområden med en riklig förekomst av takhäckande fiskmås ges endast en allmän beskrivning av fenomenet. Vad de hamn- eller industriområden beträffar som man ej fått tillstånd att beträda bör ändå anges vilka arter som häckar där.

Strandskata. Foto: Tero Niemi

Iakttagelser mailas landskapsvis eller motsvarande till respektive rapportmottagare på listan över dessa. En parallell rapportering på Artportalen är också av stort värde.

 

Från Svensk Fågeltaxering har jag fått följande utlåtande rörande projektet: ”Svensk Fågeltaxering, Lunds universitet, ser med spänning fram emot att se resultaten från denna studie och ger den sitt fulla stöd. För arterna i fråga är det uppenbart att de urbana miljöerna blir allt viktigare, åtminstone lokalt. Detta projekt ger möjlighet att kartlägga omfattningen av detta relativt nya fenomen.”

 

I en notis om måsar på hustak av Sören Svensson i nr 4 av Vår Fågelvärld 1997 kan man läsa följande uppmaning: ”Takhäckningar är ett fenomen vars utveckling måste följas i detalj.” Det är nu dags att hans vädjan förverkligas efter nästan 30 år!

 

/Ulf T Carlsson

Silltrut. Foto: Temo Niemi

Ovanstående upprop är något som även vi i Uppland givetvis måste visa berättigad uppmärksamhet och således tänka på när vi rör oss i samhällen där det finns måsar, tärnor och vadare närvarande i miljön. Är det så att du misstänker häckning på tak av byggnad av någon art tillhörande dessa kategorier under 2024 vore vi tacksamma om du snarast lägger in dina observationer i Artportalen. Även om du inte med säkerhet kan säga att det rör sig om häckningar är det viktigt att du rapporterar. Tänk på att ange lokal så noggrant som möjligt!