Rapportera på Artportalen

Artportalen är ett digitalt verktyg som drivs av SLU och SLU Artdatabanken. Här samlas observationer av Sveriges djur, svampar och växter. Portalen används av såväl forskare som privatpersoner och företag för att generera kunskap och underlag när det kommer till Sveriges arter. Att rapportera sina fynd i Artportalen är ett sätt att vara med och bidra till naturvårdsinsatser runt om i landet.

Nedan följer en guide för dig som vill komma igång och/eller utveckla rapportering av dina fynd i Artportalen

Om du inte redan har ett konto i Artportalen, börja med att skapa ett genom att logga in på artportalen.se och klicka på ”Skapa konto” högst upp i högra hörnet. Gå sedan till fliken ”Rapportera” och följ stegen nedan när du lägger in dina fynd.

Ange en för din observation exakt och relevant fyndplats

  • Rapportera positionen så noggrant som möjligt så att lokalen avspeglar på vilken plats i landskapet fågeln/fåglarna fanns.
  • Skapa ny fyndplats när det inte finns en passande befintlig fyndplats.

Det finns många befintliga fågellokaler att välja ifrån. Men när den närmaste lokalen är för långt bort från din observerade fågel, eller befintlig lokal har alltför stor radie så är det bättre att skapa en ny lokal som är exakt och motsvarar din observation.

Om till exempel en duvhökshäckning ska kunna användas som underlag av en myndighet (inom naturvårdsarbete) så behöver den rapporteras med exakt lokalangivelse – en duvhökshäckning för en fyndplats med 200 meter noggrannhet kan vara oanvändbar. Välj en noggrannhetsradie på några meter som avspeglar osäkerheten för den exakta positionen i meter. För att vara användbart vid t.ex. ett exploateringsärende behövs ofta en position med noggrannhet <50 meter.

Att skapa en ny lokal är lätt! Den kan ritas in på karta, skapas genom att skriva in koordinaterna för platsen, eller skapas när du rapporterar med mobilen.

1) Rita in på karta:

När du rapporterar med rapport rapportformuläret på Artportalen.se rapporterar du fyndegenskaper och fyndplats. I rutan för ’Fyndplats’ (flik: Karta) kan du se en karta med befintliga fyndplatser.

Byt gärna till flygbildskarta där du kan se mer detalj för att hitta exakt plats – klicka på ’Visa kartskikt’ nedanför karta och välj ’Lantmäteriet Ortofoto’. För att skapa ny fyndplats klicka på röd markör precis ovanför kartan, pricka sedan in en ny fyndplats genom att klicka med muspekaren på den exakta platsen på kartan – som visas som blå prick.

I rutan som öppnas anger du information om fyndplatsen: du ger platsen ett namn (mha Lantmäteriets tjänst ’Min Karta’ kan du hitta befintliga lokala namn), och anger platsens noggrannhet dvs en radie som avspeglar den aktuella aktivitetsradien för arten/arterna du har sedd. Hur noggrant man ska vara beror på vilken art och situation. Det kan vara större för en förbiflygande individ, men mindre för en rastande eller födosökande. För häckplatser ska det vara så exakt som möjligt. T ex för ett rovfågelsbo kan 25 meter vara ett bra val, för en revirhävdande småfågel 50 meter (ungefärlig revirstorlek), för en spelande tretåig hackspett kan det vara 250 meter (man hör ofta inte exakt var de sitter och den är också ganska rörlig). Du kan skriva in en siffra eller du kan välja frän en rullista.

Om du rapporterar ett känsligt fynd (t ex duvhökshäckning) (se även ’Rapportera känsliga fynd med skydd’) kan du ange en diffusion för platsen dvs du väljer en ruta på 100×100 m, 500×500 m eller 1×1 km som visas i publika visningar istället för den exakta positionen.

 

2) Skriv in koordinaterna (GPS position):

Skapa ny fyndplats genom att skriva in koordinaterna för platsen på rapportformuläret på Artportalen.se – i rutan för ’Fyndplats’ välj flik ’Ny fyndplats’. Koordinater kan du ta fram mha t ex någon app på mobilen, eller specifik GPS enhet. Ge fyndplatsen ett namn, skriv in koordinaterna, ange platsens noggrannhet (se ovan under punkt 1). Kontrollera att fyndplatsen hamnar i kartan på rätt plats genom att välja ’Visa fyndplatsen i kartan’.

GPS position som fås med mobilen via rapporteringsverktygen Artfakta Rapportering eller Checklista hamnar ibland inte rätt i kartan, men ofta hjälper det att öppna Google maps innan man loggar in i Artfakta – då brukar det bli korrekt.

3) Rapportera med mobilen från den platsen du befinner dig:

Du kan använda något av de nya rapporteringsverktygen, t ex Artfakta Rapportering eller Checklista. Du använder samma login som för Artportalen och det är där din rapport hamnar.

Du kan ändra namn på fyndplats och noggrannhet om de förinställda värden inte passar för din observation.

Kom ihåg att koordinater från mobilen är för din position men fyndplatsen för din observation kan vara t ex ett par hundra meter bort ute i en sjö, eller vid en skogsdunge på andra sidan ån. Justera då positionsmarkören i kartan genom att flytta den till platsen för din observation (klicka på rätt plats i kartan). Du anger noggrannheten genom att skriva in ett relevant värde för din observation i rutan för ”Radie”.

Häcknings- och aktivitetskriterier

Din observation är mycket mer informativ om du anger artens observerade beteende eller de spår som den lämnat efter sig. Kriterier som indikerar häckning är av särskilt intresse i naturvårds-sammanhang. För att lätt kunna använda informationen måste den vara sökbart. Men bara genom att använda ett valbart kriterium på rapportformuläret blir ditt fynd också sökbart enligt dessa kriterier.

Rapportformuläret – fält ’Aktivitet’: du kan välja från lista av beteenden. Flera av dessa indikerar häckning. Har du till exempel sett en fågel flyga till ett bo med föda i näbben så är detta ett häckningskriterium (Föda åt ungar). En tabell med beskrivning av häckningskriterierna hittar du nedan, och nedanför tabellen bilder som ger exempel för några av häckningskriterierna.

När man vill söka fram fynd som motsvarar sannolik häckning går det bara om du har angett ett kriterium från listan. Om du bara anger information om häckning i kommentarsfältet så kan man inte lätt söka fram den, och det är stor risk att den missas.

Häckningskriterier enligt Svensk fågelatlas finns motsvarande bland aktivitetskategorierna på Artportalen. Häckningskriterierna 1-5 indikerar möjlig häckning, 6-9 indikerar trolig häckning, 20-10 visar på säker häckning: 

Rapportera känsliga fynd med skydd

Många väljer att ange ett för stort område, eller att inte rapportera fyndet alls. Nackdelen blir att fyndet inte kan användas som underlag i naturvårdsarbetet. Information om förekomst och exakt position för känsliga arter är viktigt. Många myndigheter använder observationer som beslutsunderlag vid t ex olika typer av exploateringar och behöver då känna till den exakta positionen. Observationer på Artportalen utgör också ofta det enda underlag för t ex miljökonsekvensbeskrivningar. Läs om artskydd på t ex Skogsstyrelsens hemsida.

För att informationen inte ska kunna hamna i fel händer kan fyndet skyddas från publik visning – i många fall sker detta automatiskt, men du kan också själv skydda fyndet.

 

1) Automatiskt skydd:

För vissa känsliga arter blir fynden automatiskt skyddade. Fyndet och den exakta positionen döljs från publik visning. För arter med hög skyddsklass kan det gälla alla fynd. För arter med lägre skyddsklass döljs fynden bara när de rapporteras med häckningskriterium, dvs när du angett en ’aktivitet’ som indikerar häckning. Rapporten blir då alltså publikt synligt om häckningskriterium saknas! Skyddsklassningen görs utifrån aktuell hotbild. Du kan läsa mer samt hitta en lista över de skyddsklassade arterna på Artdatabankens hemsida

 

2) Skydda ditt fynd – obfuskerad lokal:

Du kan skydda den exakta platsen för din observation genom att rapportera för obfuskerad lokal – den exakta positionen visas då inte publikt. Du skapar en ny lokal och anger diffusion (=storlek för en ruta som visas istället för exakt fyndplats). Bara du och personer med tilldelad behörighet kan se exakt fyndplats.

3) Skydda under vald tidsperiod:

Du kan skydda fyndet helt från publik visning under en tidsperiod fram till ett fritt datum som du kan specificera på rapportformuläret ’Skydda t.o.m.: ….’

Skyddade fynd kan ses enbart av den som rapporterar och personer som p.g.a. sina arbetsuppgifter har tilldelats utökad behörighet (t ex personal på myndigheter som jobbar med naturvård, personal på Artdatabanken).

Rätta fynd som råkat bli felaktigt rapporterat

När du upptäcker att något har blivit fel med ett av dina rapporterade fynd kan du själv rätta fyndet.

Det kan lätt uppstå fel, t.ex. du råkat ange fel fyndplats, skrivit in fel antal, eller angett fel Aktivitet. Men det är också lätt att rätta fyndet.

Du kan göra det på två sätt:
1) När du vet för vilket datum du har rapporterad kan du snabbt hitta fyndet på Mina Sidor/Min Startsida.

2) När du är osäker på datum så kan du söka fram ditt eget fynd.

Logga in. Börja sedan med att leta upp fyndet:

1 ) Via Mina Sidor, fliken Min Startsida:

Välj datum i kalendern.

Alla fynd som du rapporterad för denna dag visas i en lista:

Välj fyndet som du vill rätta – Hålla musen över raden med fyndet för att markera raden och på raden till höger visa ett kugghjulssymbol och en kryssruta:

Väljer du kugghjulet får du olika val – Längst nere valet för att ”Ändra” fyndet:

Du kan också bocka i kryssrutan – då aktiveras en rad längst nere där du kan välja bl.a. att ”Ändra” för att redigera fynduppgifter:

Du får nu upp ett formulär där du kan ändra alla fyndegenskaper, inklusive fyndplats och andra fyndparametrar.

När du är klar behöver du ’Spara ändringar’ (även om du bestämmer dig att inte göra några ändringar, måste du spara om fyndet).

Fyndet hamnar i granskningsläget och måste publiceras, nu med de rättade uppgifterna.

Gå till Rapportera och fliken för Granska & publicera:

Här kan du än en gång granska om allting blivit rätt, och sedan välja ’Publicera alla fynd’ för att skicka det rättade fyndet.

 

2) Via Sök, Sökformulär:

Fyll i art och flera sökparametrar som kan hjälpa dig hitta fyndet, och kryssa i för att söka endast bland de fynd som du själv har rapporterat:

Välj att Presentera fynd i Detaljerad lista:

Välj (bocka för) fyndet du vill redigera:

 Välj sedan ”Ändra” (eller Ta bort om du vill radera fyndet helt).

Du får nu upp ett formulär där du kan ändra alla fyndegenskaper, inklusive fyndplats och andra fyndparametrar. När du är klar behöver du ’Spara ändringar’ (även om du bestämmer dig att inte göra några ändringar, måste du spara om fyndet).

Fyndet hamnar i granskningsläget och måste publiceras, nu med de rättade uppgifterna. Gå till Rapportera och fliken för Granska & publicera. Här kan du än en gång granska om allting blivit rätt, och sedan välja ’Publicera alla fynd’.