This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Vanliga frågor
Medlemskap i föreningen
Vad är ett medlemskap i UOF?
– Som medlem i Upplands Ornitologiska Förening – BirdLife Uppland är du med och bidrar till en levande fågelfauna i Uppland. Vi anordnar exkursioner, föreläsningar och kurser där du som medlem kan delta så mycket du vill! Det är inget måste att delta i våra aktiviteter, men det är något vi starkt rekommenderar och oftast finns något för alla (ta en titt i vårt program). Som betalande medlem får du även vår medlemstidning Fåglar i Uppland fyra gånger per år, där du kan läsa om föreningens arbete, intervjuer, rapporter och mycket annat.
Utan våra betalande medlemmar skulle vi inte kunna arbeta med fågelskydd i samma utsträckning som vi gör idag. Som en del av BirdLife är UOF ofta en viktig röst när det gäller påverkansarbete inför byggnationer och nya lagstiftningar. I en snabbt växande region behövs vår expertis för att fåglar och naturen i stort ska påverkas negativt så lite som möjligt.
Vad kostar det att vara med i UOF?
– Ett medlemskap med prenumeration på Fåglar i Uppland kostar 190 kronor per år. Familjemedlemmar (samma hushåll) blir medlemmar för 50 kronor per år.
Hur blir jag medlem?
– Enklast blir du medlem genom att klicka här. Sedan årsskiftet 2023 går nya medlemmar med i UOF genom BirdLife Sverige som även hanterar medlemsregister och medlemsfrågor. När du väljer att bli medlem i UOF blir du samtidigt medlem i BirdLife Sverige utan kostnad. Betalningen av ett nytt medlemskap sker via Swish, bankkort eller autogiro.
Varför blir jag medlem via BirdLife Sverige?
– UOF är sedan 2023 en del av den så kallade ”Kedjan” hos BirdLife Sverige. Kedjan är ett samarbete mellan BirdLife och de regionala föreningarna för att samordna och förenkla medlemskap och föreningsaktiviteter på både nationell och lokal nivå. Läs mer om Kedjan här!
Ska jag gå med i UOF om jag redan är medlem i BirdLife Sverige?
– Medlemmar i BirdLife Sverige som är bosatta i Uppland blir sedan 2023 automatiskt medlemmar i UOF och kan delta i våra exkursioner och andra programpunkter. Vill du dessutom ha vår medlemstidning Fåglar i Uppland behöver du dock betala medlemsavgiften på 190 kronor per år.
Hur hanterar ni personuppgifter?
– Sedan 2023 har inte UOF något eget medlemsregister, utan administrationen sköts centralt av BirdLife Sverige. Du finner integritetspolicyn här.
Undantaget är namn och epostadress, som måste anges vid anmälan till våra exkursioner, men vi delar aldrig vidare våra medlemmars epostadresser.
Jag har frågor om mitt medlemskap, var ska jag vända mig?
– Kontakta medlem@birdlife.se för medlemsfrågor eller om du vill avsluta ditt medlemskap.
Frågor om fåglar
Jag har hittat en fågelunge, vad ska jag göra?
– Ingenting! En fågelunge som sitter på marken är väldigt sällan övergiven, utan föräldrarna håller koll och matar den så gott de kan tills den kan flyga själv. Om ungen sitter farligt till på en väg eller liknande kan du flytta in den till kanten.
Jag vill hjälpa till med fågelskyddsarbete!
– Alla föreningens medlemmar är hjärtligt välkomna att engagera sig på olika sätt. Vi arbetar och verkar ideellt och det är därför av största vikt att våra medlemmar bidrar på olika sätt, oavsett om det är ekonomiskt, fysiskt eller administrativt.
Våra fågelskyddsprojekt är alltid i behov av hjälp på olika sätt, så tveka inte att höra av dig till oss om du vill vara med i ett (eller flera) projekt!
Får jag riva fågelbon på min tomt?
– Alla fåglar, inklusive bon och ägg är fredade enligt EU-lag. Man får alltså inte ta bort några bon eller skada fåglar/ägg utan tillåtelse från kommunen. Om du upplever att fåglarna gör skada på hälsa eller egendom behöver du kontakta din kommun som gör en fallspecifik bedömning om skyddsjakt.
Jag har hittat en ringmärkt fågel (eller bara en ring), vad ska jag göra?
– Ringar ska rapporteras till Ringmärkningscentralen som är en del av Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Du kan rapportera din upphittade ring via detta formulär.
En fågel har flugit in i min fönsterruta, bör jag agera?
– Om fågeln lever, men verkar lite omtöcknad kan du täcka över den med en låda för att skydda den mot rovdjur. Gör först en öppning i lådan så att fågeln kommer ut när den är redo. Tyvärr klarar sig inte alla fåglar som krockar med fönster, men vi har sammanställt några tips för att minska risken på denna sida.
En tornseglare har hittats på marken, vad bör jag göra?
– Beroende av om det är en bounge som ramlat ut ur boet eller om det är en vuxen eller nyutflygen torseglare som har hamnat på marken är det olika sätt att bäst ta hand om fågeln. Vi har sammanställt tillvägagångsätten på denna sida.
Vilka är UOF:s viktigaste frågor?
– Vi arbetar med många frågor och projekt samtidigt och vi samarbetar med många aktörer – allt från privatpersoner och andra föreningar, till kommuner, myndigheter och företag. Vi värderar en öppen dialog och samförstånd mellan olika instanser. Intressekonflikter är dock tyvärr inte ovanliga och då behövs vår expertis inom fåglar och deras habitat för att fågelfaunan inte ska utarmas allt för mycket. Uppland är i dagsläget en attraktiv region och storstädernas expansion medför många frågeställningar som vi inom föreningen tar på stort allvar. Röjning för att etablera förnybara energikällor såsom vindkraft och solcellsparker hör till våra vanliga ärenden, liksom nybyggnationer och infrastrukturfrågor, med mera. Utöver detta arbetar vi aktivt för att bevara och restaurera värdefulla fågellokaler i länet. Att utbilda och engagera våra medlemmar och allmänheten är också en viktig del i vårt arbete.
Information om våra specifika artprojekt finner du under fliken Fågelskydd – Fågelskyddsprojekt i Uppland.
Kan jag få hjälp av UOF med artbestämning av en fågel?
– Ja, vi gör vårt bästa för att reda ut vilka fåglar som rör sig runt om i Uppland. Försök att ta en tydlig bild eller filma fågeln och notera storlek, rörelsemönster, eventuella läten, samt så exakt som möjligt var och när fågeln ses/sågs. Verkar det röra sig om en ovanligare fågel – se till att den rapporteras in i Artportalen.
Skicka artbestämningsfrågor till info.uof@gmail.com.
Övriga frågor?
– Kontakta oss på info.uof@gmail.com.