Inventeringar: Svensk Fågeltaxering

Inventera med Svensk fågeltaxeringen – hjälp oss räkna fåglar

I samarbete med Svensk fågeltaxering och Länsstyrelsen Uppsala hjälper UOF BirdLife Uppland att följa tillståndet för fåglar i Sverige. Genom att inventera en gång under en säsong vid, till exempel, en sjö, en nattrutt eller standardrutt får vi kunskap om fåglarnas förekomst och antal – de årliga variationer och trender över längre tid.

 

Om du vill prova en inventering hör av dig till UOF info.uof@gmail.com

 

 

                                                         

Svarthakedopping. Foto: Åke Lindström

Vad behöver man kunna för att vara med? Du bör känna igen fåglarna som finns i ditt område, både till utseende och läte. Att kunna läten är extra viktigt, för många individer hör man bara. Du behöver dock inte kunna vartenda litet pip. Läs mer på Svensk fågeltaxeringens hemsida.

 

De olika inventeringar som du kan delta i och UOF hjälper att koordinera är:

Sjöfågelrutterna är den enklaste av inventeringarna och omfattar olika typer av blöta miljöer såsom sjöar, vattendrag, småvatten, strandängar eller kuststräckor. Alla fågelarter (exklusive tättingar) knutna till vatten och våta miljöer, samt rovfåglar räknas en gång per år i maj månad. Man väljer själv om man vill räkna från en punkt (t ex fågeltorn), eller från flera punkter på en självbestämt rutt eller slinga.

En standarrutt har förutbestämt läge. Den inventeras 1 gång på våren. Det finns 14 standradrutter utplacerade i Uppsala län. En standardrutt löper i stor utsträckning löper i obanad terräng. Det är både en viss utmaning och också kul att färdas på detta sätt genom naturen!

En nattfågelrutt körs längs vägar i en 25 km x 25 km stora ruta där fåglar (och större däggdjur samt groddjur) räknas vid 20 punkter som lagts med minst 2 km mellanrum fågelvägen. En nattrutt inventeras tre gånger – i mars, april och juni.

Mer information om de olika inventeringar hittar du på Svensk fågeltaxeringens hemsida.

Det finns även att läsa i Fåglar i Uppland:

i Fiu Nr 1 2023, s 32-36, om sjöfågelinventeringen

i Fiu Nr 4 2019,s 15-19, om att inventera en standardrutt