1 december, 2024
Novemberrally 2024
Uppdatering 1 december 2024: Tävlingen avgjord, slutställning 10 i topp nedan.
Du kan läsa intervjuer från vinnarna nedan. Stort tack till alla deltagare, vi hoppas att den mörka och dystra novembermånaden lystes upp för er i och med detta roliga inslag.
Kenneth (vinnare grupp: Uppland)
Vilken strategi hade du inför och under årets novemberrally?
Att se till att komma ut så mycket som möjligt och verkligen ta till vara på det som november
månad har att erbjuda i fågelväg. Det blev som en nytändning likt den man kan uppleva när
ett nytt fågelår börjar. Som nybliven pensionär fanns det verkligen förutsättningar för att
lyckas.
Vad var roligast med tävlingen?
Den gemenskap och det fina samarbete som blev bland oss som deltog, men även det stöd och hjälp vi fick från andra.
Hade du något/några överraskande fynd?
Vi som deltog fick tillsammans en fantastiskt artrik månad, det som verkligen stack ut var bland våra måsar och trutar där flera mer oväntade arter sågs. En stor glädje för mig var ändå när vi efter många försök äntligen fick till järpe vid Långhällsmossen under tävlingens näst sista dag.
Annika (delad vinnare grupp: EKO Uppland)
Vilken strategi hade du inför och under årets Novemberrally?
Min strategi för novemberrallyt var att försöka skåda så mycket som möjligt i början av månaden, medan det fortfarande var milt och barmark och därmed många flyttfåglar kvar i Uppland. Jag visste att jag skulle ha mycket att göra på jobbet i november och att jag inte skulle kunna smita ut så mycket i veckorna, så första helgen blev extra viktig. Vendelsjön eller kusten brukar vara säkra kort för att få in många arter och på grund av tidsbrist och inte optimal cykelkondis satsade jag på Vendelsjön. Det gav bland annat flera arter gäss, blå kärrhök och enkelbeckasin – den sistnämnda tack vare kärrhöken!
Siktade på att cykla ut till kusten någon annan helg, men då var det för blåsigt och motivationen tröt, så det blev aldrig någon kusttur för mig. Däremot cyklade jag in till Uppsala istället, dit jag har lika långt som till Kallrigafjärden, och lyckades bocka av pilgrimsfalk, rörhöna och råka – sjukt svåra arter i norra Uppland på senhösten. Nosade upp en rödhake som bonus, även den mycket svår hos mig i november.
Vad var roligast med tävlingen?
Roligast med tävlingen är att man blir motiverad att ge sig ut varje ledig stund, även om det är skitväder. Det är också roligt när man möter andra novemberkryssare och tillsammans blir överförtjusta när till exempel en sparvhök flyger förbi. Fågelmässigt så var den sista dagen i månaden roligast, när det var perfekt örnväder med friska vindar och jag fick en riktigt fin uppvisning av både havsörnar och kungsörnar. Roligt var också att se hur lika distanser Yngve och jag hade rört oss under november. Han cyklade 40 mil och jag 37 mil, men jag hade istället ett par mil mer skidåkning och löpning, så sammanlagt har vi nog rört oss nästan exakt lika mycket.
Hade du något/några överraskande fynd?
Jag hade nog inga extremt överraskande fynd i år men en gransångare vid Vendelsjön den 8/11 var oväntat. Skedand och sothöna i Klardammen var också otippat. Annars så var nog det mest överraskande att jag inte hade en enda gråsiska under hela månaden!
Yngve (delad vinnare grupp: EKO Uppland)
Vilken strategi hade du inför och under årets Novemberrally?
Cykla ut så mycket som möjligt de första dagarna för att få arter som precis håller på att försvinna söderut. Samt cykla till och runt Börje Sjö före första snön och ishalkan för att få skogsarter, ifjol låg ett snötäcke på Börje Sjö vägen och då orkade jag inte cykla runt när jag väl cyklat den långa vägen dit.
Vad var roligast med tävlingen?
Bra träning och att jag kunde äta hallonmuffins varje dag för det gick åt så mycket energi.
Hade du något/några överraskande fynd?
Svarta rödstjärten på Värmeverket Uppsala på sjätte besöket, ingen hade den före mig i november (men flera efter). Skäggmesen i Dalbyviken, dom finns där men brukar vara svåra att hitta.
Notera att i eko-klassen kom jag och Annika på delad första plats och Fredrik tvåa ifjol också!
Oktober 2024: Vi kör ett klassiskt artrally när hösten känns som mörkast och dystras. Utmaningen är att se så många arter som möjligt inom Upplands gränser under november månad. Det finns en ekoklass (inte bilburen) och en öppen klass (bilburen).
Se allt om evenemanget här