Prisutdelning till Debora Arlt som årets Silvertärna under Falsterbo Birdshow 2024. Ordförande i BirdLife Sverige Kjell Carlsson har ordet.
31 augusti, 2024
Silvertärnan 2024 till fågelforskaren Debora Arlt
Vid årets Falsterbo Birdshow delades BirdLifes pris Silvertärnan ut till Debora Arlt, forskare vid Lantbruksuniversitet i Uppsala. Silvertärnan delas ut till en fågelskådande kvinna som på ett eller annat sätt gjort insatser för fågelskydd, fågelforskning eller för att sprida fågelintresset.
Prismotivering
“Vid årets Falsterbo Birdshow delades BirdLifes pris Silvertärnan ut till Debora Arlt, forskare vid Lantbruksuniversitet i Uppsala. Silvertärnan delas ut till en fågelskådande kvinna som på ett eller annat sätt gjort insatser för fågelskydd, fågelforskning eller för att sprida fågelintresset.”
Hennes forskning har främst handlat om stenskvättors populationsdynamik i ett föränderligt jordbrukslandskap – prioriterad kunskap då läget för våra jordbruksfåglar ser bistert ut. Hon ringmärker i olika sammanhang – i Ammarnäs (inom LUVRE projektet), gök- tytor och stare i holkar i Uppsala, och annat när tillfället ges; hon inventerar en standardrutt; hon sitter också i Upplands regionala rapportkommitté, och är därmed en förebild med tanke på hur få kvinnor vi har i rapportkommittéerna!
Tjädrarna har gynnats av hennes engagemang i Upplands tjädergrupp och användning av ett effektivt kartverktyg som pekar ut skogsområden med kvaliteer för att kunna hysa lekplatser, och också genom hennes dialog med skogsbolag och Skogsstyrelsen om tjädern. I dialog med kommun och bostadsbolag har tornseglare fått nya bostäder genom Deboras tornseglarprojekt, som också omfattat arbete omkring hur man kan skydda befintliga boplatser för tornseglare.
Listan kan göras lång. Aktivt fågelskydd, ideellt engagemang och vetenskaplig ekologisk forskning – bättre blir det inte, och Debora är väl värd BirdLife Sveriges utmärkelse Årets silvertärna!”
Hur känns det nu Debora när det gått några dagar
sedan du fick priset?
– Det kändes lite jobbigt att bli ombedd att komma upp på scenen. Man vet ju inte vad man ska säga, jag var inte förberedd. Men nu såhär efteråt känns det som en ära att få ta emot priset. Det stärker mig att få veta att andra uppskattar det man gör. Men fortfarande är det lite overkligt och omtumlande. Jag tycker inte att det jag gör är så märkvärdigt. Det finns helt enkelt saker som triggar igång mig – fåglar och miljöer som jag gillar och som jag både vill vara med – till exempel inventera eller ringmärka – och göra något för – som t ex tornseglare och tjäderskog. Det är jobbigt att se när tornseglarnas boplatser förstörs vid renoveringar när det hade varit så enkelt att bevara dem om vi bara hade vetat att de häckar på huset.
– Det känns inte heller bra att se hur skogsbruket ofta går fram utan hänsyn till värdefull skog med känsliga arter. Då känner jag att jag vill göra något för att ökar kunskapen och använda den för att skydda fåglarna och deras häckningsmiljöer.
– Det känns bra att ideellt arbete uppmärksammas – det är i alla fall så jag tolkar priset, och kanske kan det inspirera en och annan.
Vad fick du i pris?
– En tubkikare Kowa TSN 55-A. Liten och lätt. Men
främst uppmärksamheten – det är jag tacksam för!
Stort Grattis till Debora!