26 maj, 2023

Ringmärkningskursen på Björn, 13-19 maj

På förmiddagen lördagen den 13 maj samlades de åtta kursdeltagarna i Fågelsundet för båtfärden ut till Björn. En behaglig försommarvärme låg i luften och solen sken från en nästan klar himmel. På vägen ut passerades skräntärnekolonin där häckningen var i full gång. Därefter fortsatte den ca 10 minuter långa båtresan ut till Björns fyr, där den gamla fyrvaktarbostaden agerade som deltagarnas hem under veckan.
Efter avlastning och val av sovslaf drog kursen igång direkt – snabba ryck för att rigga slöjnäten och sätta upp märkplatsen, som ligger centralt på ön. Kursdeltagarna fick börja lära sig metodik för att plocka fåglar ur näten redan första dagen – mycket lärorikt!
Lördagens märkning inkluderade rödhake, större hackspett, ärtsångare, törnsångare, bofink, gransångare, svarthätta, koltrast och rödstjärt.

Ringmärkt mindre flugsnappare Foto: Boel Elvhammar-Wåhlin
Ringmärkt rödstjärt Foto: Emmaline Trossvik

Nästa ”morgon” ringde klockan 02:00 för snabbfrukost och därefter rask packning och avgång mot näten för att rigga och förbereda söndagens märkning. Det blev ytterligare en varm och solig dag med ett 60-tal ringmärkta fåglar och många fina obsar! Deltagarna kunde även passa på att börja studera kursboken Identification Guide to European Passerines av Lars Svensson för att lära sig art-, kön- och åldersbestämning vid ringmärkning av tättingar. Söndagens ringmärkta fåglar inkluderade bland annat ytterligare en större hackspett, lövsångare, ärtsångare, törnsångare, talgoxe, gransångare, svarthätta, rödstjärt, trädpiplärka, grönsiska och inte minst den stiliga blåhaken! Åtminstone två jordugglor observerades kontinuerligt under sin jakt på ön och kustlabb kunde ses passera från märkplatsen.

Ringmärkt grönsiska Foto: Boel Elvhammar-Wåhlin
Ringmärkt blåhake Foto: Emmaline Trossvik

Måndagen bjöd även den på en lyckad ringmärkningsdag med ett 70-tal märkta fåglar, bland annat tre blåhakar, svartvit flugsnappare, grå flugsnappare, rödvingetrast, gärdsmyg, flertalet lövsångare, ärtsångare, svarthättor, bofinkar och en ladusvala! Näten togs som brukligt ner vid lunchtid och deltagarna kunde dra sig tillbaka till fyrvaktarbostaden för en välbehövlig vila.
På kvällen vankades grillad korv och umgänge vid öns rastplats – ett mycket trevligt och uppskattat arrangemang!

Jorduggla Foto: Emmaline Trossvik
Ringmärkt rödvingetrast Foto: Emmaline Trossvik

På tisdagen sattes näten upp igen, en timme före soluppgång. Denna dag bjöd även den på solsken, men även en del blåst. Deltagarna hade nu börjat få till en bra rutin för att vittja näten mellan fikapauserna och några fick även prova att ringmärka fågel själva, under handledning av kursansvariga, Ulrik Lötberg och Henrik Bergendal. Det blev inte riktigt lika många fåglar i näten på tisdagen, men arter som märktes var (utöver tidigare nämnda) taltrast och näktergal.

Ringmärkt ladusvala Foto: Lena Krogh
Ringmärkt näktergal Foto: Emmaline Trossvik
Onsdagen blev dessvärre inte en ringmärkarvänlig dag, då det blåste upp till storm och regnade hela dagen. Kursdeltagarna fick därmed en ”ledig” dag som spenderades i bostaden. Sova, äta, spela sällskapsspel, läsa böcker och rapportera ringmärkning stod på agendan denna dag. Vinden mojnade inte förrän framåt torsdagsförmiddagen och först då kunde vi fortsätta med ringmärkningen. En något kyligare dag än tidigare under veckan och det blev inte lika många fåglar märkta som dagarna innan – sävsparv och sävsångare blev dock nya märkta arter för veckan. Nu fick vi även sällskap av ytterligare tre kursdeltagare som fick komma igång och lära sig att hantera näten och fåglarna i dem.
Bergfink gästade ön Foto: Emmaline Trossvik
Ringmärkt sävsparv Foto: Emmaline Trossvik
Fredagen lovade stadigare väder och därmed blev det uppstigning klockan 02:00 igen. Det blev dock en relativt torftig dag ur ringmärkarperspektiv, men deltagarna höll modet (och värmen) uppe genom att vittja näten regelbundet. En strandskata som ringmärktes blev morgonens höjdpunkt!

Fredagen var även officiellt kursens sista dag och hälften av deltagarna packade och åkte hem på eftermiddagen, medan den andra halvan tappert kämpade på till och med söndagen.

Ringmärkt strandskata Foto: Emmaline Trossvik
 Sammanfattningsvis blev UOFs ringmärkningskurs på Björn en mycket lyckad och lärorik tillställning, och både deltagare och handledare var nöjda!

Kursen inkluderade utöver den praktiska delen på Björn även tre stycken inneträffar med genomgång och sammanställning av de teoretiska bitarna.

 

Tack Ulrik, Henrik, Marlijn och alla som deltog!